08 January 2018

CBC’s Twelve Days of Christmas literary quiz – the answers and the winner…

GIFT VOUCHER FRONT NEW
by Anna Davis

With the twelve days of Christmas now definitely over, and new year in full swing, here are the answers to our Christmas literary quiz … How many did you get right?

Q 1:  Name the author of a classic dictionary of English slang
Answer:  Eric Partridge

Q2:  Sandra Bullock and Nicole Kidman starred in the film of this New Yorker’s best known novel. Name the author and her two other books which link to the second day of Christmas.
Answer: Alice Hoffman – Turtle Moon, The Dovekeepers

Q3:  Which former Professor of Creative Writing at Bath Spa University wrote a novel which ties in to the third day of Christmas, and what’s the book?
Answer: Richard Francis – Fat Hen

Q4: Which Curtis Brown client wrote the short story that inspired the Alfred Hitchcock film tying in to the fourth day of Christmas? And which other Curtis Brown client wrote the film script?
Answer: Daphne du Maurier and Evan Hunter (Ed McBain)

Q5: Which precious book ties in to the fifth day of Christmas, and who wrote it?
Answer: The Lord of the Rings – J R R Tolkein

Q6: The sixth day of Christmas references a popular Christmas dish: The debut novel by one of our CBC alumni mentions the person you might obtain it from – name the author and novel
Answer: Janet Ellis – The Butcher’s Hook

Q7: Which novel by an internationally acclaimed and best-selling author who has appeared as a visiting speaker at a CBC course links to the seventh day of Christmas?
Answer: David Mitchell – Black Swan Green

Q8: What are the two names of the central character in a major, award-winning TV drama of 2017, based on a novel by an eminent Curtis Brown client?
Answer: Offred and June

Q9: Which Scottish author of detective fiction set his break-through novel in sunnier climes and what is its title, linking to the ninth day of Christmas?
Answer: Alexander McCall Smith – The Number One Ladies’ Detective Agency

Q10: Which peer is a regular visitor to the Curtis Brown Creative London-based novel-writing courses?
Answer: Jeffrey Archer

Q11: How many pipes did Sherlock Holmes need to smoke to solve a problem?
Answer: Three

Q12: An esteemed Curtis Brown author sold out the Festival Hall this year. Their tenth novel ties in to the twelfth day of Christmas – name author and novel
Answer: John le Carré – The Little Drummer Girl

And talking of drums, imagine a drum roll at this point … Our quiz winner, drawn at random from everyone who got all the questions right, is Lorna Cassidy.

Congratulations – we’ll be emailing you with details of how to claim your prize – one place on a 6-week CBC online novel-writing course in 2018. You can choose between Starting to Write Your Novel, Write to the End of Your Novel or Edit and Pitch Your Novel – and you can also elect to gift the  your place to somebody else if you don’t want to take it up yourself.

If you didn’t win the prize, but you’d like to join a CBC course anyway, check out our creative writing courses here. Happy new year!

back to Blog

Our Courses

Anna Davis, Curtis Brown Creative Managing Director
online

Starting to Write Your Novel

12 Sep – 30 Oct
FOUNDATION
Anna Davis, Curtis Brown Creative Managing Director
online

Write to the End of Your Novel

13 Sep – 24 Oct
FOUNDATION
Photography for Curtis Brown Creative
online

Edit & Pitch Your Novel

27 Sep – 05 Nov
FOUNDATION
Sarah McIntyre
online

Illustrating a Children’s Picture Book

17 Oct – 27 Nov
FOUNDATION